De EU heeft een deelakkoord met Griekenland. Maar het hete hangijzer – het verlichten van de schuldenberg – is nog onaangeroerd. Analist Arne Petimezas van beursmakelaar AFS Group praat je bij vanaf de beursvloer in Amsterdam.

1. Griekenland heeft met zijn schuldeisers een deelakkoord bereikt over de derde bailout die een omvang kan hebben van zo’n 90 miljard euro. En met de nadruk op deelakkoord, want over het hete hangijzer – het verlichten van de Griekse schuldenberg van 180 procent van het bbp – is nog geen overeenstemming bereikt. Wat wel is afgesproken zijn de hervormingen en de begrotingsoverschotten die Griekenland de komende jaren moet realiseren. De overschotten zijn lager dan gevreesd, waardoor de Griekse economie nog een beetje wordt ontzien.

De soepelere houding van de schuldeisers bevestigt wat we eigenlijk al wekenlang wisten; dat de soep niet zo heet wordt gegeten als ze wordt opgediend. Op 13 juli tekende Griekenland voor een Carthaagse bailout, compleet met idioot hoge bezuinigingseisen en een hele vage belofte over schuldenverlichting. Daarop viel de Syriza-partij van premier Tsipras uiteen.

Tsipras werd de leider van een plooibare minderheidsregering die alleen met de steun van de gematigde oppositie de door de schuldeisers geëiste wetgeving kon doorvoeren. En die ‘regime change’ was precies wat de schuldeisers op het oog hadden. Griekenland en de schuldeisers hebben nu nog ongeveer een week de tijd om een akkoord te sluiten over schuldenverlichting.

2.  China heeft dinsdagochtend vriend en vijand verrast door de yuan te devalueren om de steeds zwakker wordende economie te ondersteunen. De Chinese centrale bank verlaagde de spilkoers van de yuan ten opzichte van de dollar met 1,9 procent, de sterkste daling in meer dan twintig jaar tijd (zie grafiek). bloomberg grafiekBeijing beweerde dat het om een eenmalige devaluatie gaat, maar de vraag is of het bij één devaluatie blijft na de verrassende zet door de Chinese autoriteiten.

Valuta van China’s handelspartners in Azië daalden op het nieuws, omdat beleggers anticiperen dat nu andere centrale banken ook hun valuta zullen verzwakken om hun concurrentiepositie te waarborgen. Een golf aan devaluaties in Azië is een nachtmerrie voor ECB-president Draghi, die met zijn geldpers probeert de inflatie weer op peil te krijgen en de euro zwak te houden. Devaluaties maakt Aziatische import goedkoper, en dat maakt het probleem van geen inflatie en weinig groei alleen maar erger.

3. Op de Europese beurzen hebben exporteurs, zoals de Duitse autobouwers, het zwaar te verduren als gevolg van de Chinese devaluatie. In de Stoxx 50, de Europese bluechip-index, is Daimler hekkensluiter met een verlies van ruim 4,5 procent. De Stoxx 50 daalt 1,0 procent, in lijn met het verlies van de AEX. Beleggers lijken te gokken dat Draghi wel eens meer obligaties moet gaan kopen om de inflatie omhoog te krijgen, want rentestanden dalen in de gehele Eurozone.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

Analist Arne Petimezas van AFS Group houdt je dagelijks op de hoogte van de dingen die je moet weten.

4. De koers van Delta Lloyd gaat door het putje nadat de verzekeraar beleggers zwaar teleurstelde met de halfjaarcijfers. Om precies te zijn leed de verzekeraar dinsdag de grootste koersdaling sinds de beursintroductie in 2009. Delta Lloyd meldde een nettoverlies van 533 miljoen euro over de eerste helft van 2015, terwijl gerekend was op een nettowinst van 205 miljoen euro.

De rode cijfers waren het gevolg van de hogere en volatiele rentestanden, waardoor Delta Lloyd flinke verliezen leed op de obligatieportefeuille (als de rente stijgt, daalt de waarde van een obligatie). Vanwege het nettoverlies kelderde het eigen vermogen met 11 procent naar 2,19 miljard euro. En dat lag mijlenver onder de analistenverwachting van 2,8 miljard euro.

Nog zuurder voor aandeelhouders was de daling van de solvabiliteitsratio, waardoor het dividend in het geding komt. Volgens analisten van Rabobank zou de ratio op basis van de nieuwe regelgeving uitkomen op 138 procent. Delta Lloyd mikt bovenin de bandbreedte van 140-180 procent. Schrale troost was dat de rentebewegingen ook leidden tot hogere beleggingsopbrengsten en daardoor een verdubbeling van het operationeel resultaat naar 527 miljoen euro.

5. Het 155 jaar oude Imtech heeft dinsdag bij de rechtbank in Rotterdam uitstel van betaling gevraagd nadat pogingen om aan een noodlening van 75 miljoen euro te komen wederom op niets waren uitgelopen. De rechtbank heeft bewindvoerders aangesteld.

Waar het nu op lijkt is dat de levensvatbare delen van het bedrijf worden verkocht aan de spreekwoordelijke lijkenpikkers of een doorstart maken zodat schuldeisers ten minste nog een deel van hun inleg zullen terugzien. Volgens persbureau ANP hebben Pon Holdings en investeerder Parcom interesse in de Marine-divisie van Imtech.

Op het Damrak kelderde de koers van Imtech een nieuw dieptepunt op 20 cent. In de afgelopen week was de koers al met bijna 100 procent gedaald nadat de Duitse divisie faillissement moest aanvragen. De ondergang van de Duitse divisie, ooit het boegbeeld van het bedrijf, bleek dus de nekslag voor het concern te zijn.

6. Met Imtechs faillissementsaanvraag is een einde gekomen aan een lijdensweg van 2,5 jaar die begon in Polen met het aan het licht komen van grootschalige fraude bij een Poolse pretparkproject, wat Imtechs grootste opdracht ooit was. De voortekenen dat het financieel mis was, waren er echter al in 2011.

Door speculanten ingehuurde forensische analisten van CFRA wezen er destijds in een rapport er op dat Imtech problemen had met een te hoge werkkapitaalbehoefte. Eind 2012 kaartte een analist van ABN Amro wederom aan dat Imtechs operationele activiteiten een te groot beslag legden op de financiële middelen van het bedrijf. Simpel gezegd wist Imtech aan het einde van de maand steeds maar net financieel de eindjes aan elkaar te knopen. Sterker nog, Imtech moest steeds meer bij-lenen om het bedrijf draaiende te houden.

Begin 2013 kwam de fraude aan het licht en werd duidelijk dat Imtech een groot luchtkasteel was. Niet alleen de kaspositie was beroerd, ook eerder gemaakte winsten bleken opgeklopt te zijn. In totaal bedroegen de verliezen over de afgelopen vier jaar 2 miljard euro. Imtech kwam operationeel in een neerwaartse spiraal terecht. Claimemissies van in totaal 1,1 miljard euro konden het tij niet keren.

7. Ook Berlusconi moet blijkbaar financieel alle zeilen bijzetten. De voor fraude en omkoping veroordeelde oud-premier heeft zijn stulpje op Sardinië te koop gezet voor naar verluidt 500 miljoen euro. Volgens de krant Corriere Della Sera zou de Saudische prins Mohammed Bin Nayef geïnteresseerd zijn in de villa op het eiland. De krant vermoedt dat de prins de villa koopt voor koning Salman bin Adulaziz.

8. Beleggers zijn somber over de vooruitzichten voor de Duitse economie in de tweede helft van het jaar. De ZEW-index voor de economische verwachtingen van beleggers daalde deze maand onverwacht naar 25 van 31,9 in juli. De Duitse economie groeit al geruime tijd in een gematigd maar stabiel tempo, maar beleggers lijken nu te verwachten dat de economie een versnelling lager gaat.

9.  Addeco, ’s werelds grootste uitzender, is juist positief over de Europese economie. Bij de bekendmaking van de halfjaarcijfers zei de rivaal van Randstad te verwachten dat de marktontwikkelingen in Europea steeds positiever worden. Afgelopen kwartaal keerde de omzet terug naar groei in Frankrijk en Duitsland, terwijl de groei aantrok in de Benelux en Italië.

Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl